Totul despre Misiune imposibilă IV!

Ghost Protocol are parte de o lansare simultană în România şi în marile oraşe ale lumii: pe 16 decembrie. În primele cinci zile filmul va putea fi vizionat doar pe ecranele IMAX, au anunţat la un moment dat producătorii blockbusterului, iar evenimentul de zilele trecute arată şi de ce. 30 de minute din film sunt realizate în format IMAX, iar secvenţele respective au toate şansele să-ţi ia ochii...

Regizor este Brad Bird, aflat la prima încercare pe tărâmul producţiilor live-action. Până acum Bird era cunoscut pentru mega-succese animate precum The Incredibles şi Ratatouille, dar nici trecerea la live-action nu se anunţă de rău augur. Multe voci îl laudă pe Bird drept creierul din spatele unora dintre cele mai spectaculoase secvenţe de acţiune din ultimele decenii de cinema, prin nimeni mai prejos decât cele imaginate de echipele lui Brian De Palma în 1996, John Woo în 2000 şi J.J. Abrams în 2006.

Pentru a le atrage atenţia fanilor francizei, scenariştii ridică miza: e posibil să avem de-a face cu ULTIMA misiune a echipei lui Ethan Hunt, din simplul motiv că el şi colegii săi par a se afla acum într-o situaţie fără ieşire. Un atentat cu bombă distruge Kremlinul, iar echipa lui Hunt e considerată responsabilă pentru evenimentele ce ar putea provoca un conflict deschis între Rusia şi Statele Unite. Deveniţi proscrişi peste noapte, foştii membri ai Impossible Mission Force vor fi nevoiţi să facă tot ce le stă în putere pentru a-l descoperi pe omul din spatele atentatului, unica lor şansă de a-şi spăla numele.

E de ajuns să arunci o privire posterului pentru a-ţi da seama că echipa M:I IV nu s-a dat în lături de la nimic pentru efortul lor să arate cât mai spectaculos pe marele ecran. Una dintre secvenţele IMAX este cea în care Ethan Hunt trebuie să escaladeze pereţii exteriori ai celei mai înalte clădiri din lume, Burj Khalifa din Dubai, înăuntrul acestuia având loc întâlnirea a doi oameni cu informaţii esenţiale pentru misiunea agentului secret. Bineînţeles, ceea ce părea uşor de îndeplinit cu ajutorul unor revoluţionare mănuşi aderente se transformă într-o misiune imposibilă, Hunt (foto) fiind nevoit să improvizeze pentru a supravieţui...

O altă secvenţă aşteptată este o urmărire în timp ce se apropie o furtună de nisip. Poţi vedea câteva imagini în trailerul de mai jos, iar cele câteva cadre ne amintesc de o altă secvenţă asemănătoare, în stare să ne taie respiraţia la începutul mileniului, în Matrix Reloaded. Bineînţeles, cele câteva cadre accesibile nu dau măsura exactă a întregii secvenţe de văzut din 16 decembrie pe ecranul IMAX.

Presa internaţională salută noua parte ca un posibil campion al francizei. Să ne amintim că în 1996 primul film reuşea încasări de 450 de milioane la un buget de 80 de milioane. John Woo ridica miza şi obţinea 550 de milioane la un buget de 125, iar J.J. Abrams trebuia să se mulţumească în 2006 cu 400 de milioane de dolari la un buget de 150 de milioane. În acest moment nu se ştie exact bugetul lui Ghost Protocol, dar lansarea pe un număr imens de ecrane pregătită de Paramount Pictures ne face să credem că blockbusterul ar putea depăşi 600 de milioane de dolari încasări.