Premiile BAFTA

Distincţii britanice echivalente Oscarurilor, premiile Academiei de Film şi Televiziune Britanice (BAFTA) au fost decernate duminică seară, la Londra. Cele mai multe trofee, în număr de şapte, au mers către The Artist, omagiul alb-negru adus filmului mut american.

The Artist a fost considerat Cel mai bun film, cu Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu original (Michel Hazanavicius), iar protagonistul său, Jean Dujardin (în fotografie, lângă producătorul Thomas Langmann), Cel mai bun actor. The Artist şi-a adjudecat şi trei premii tehnice, pentru Cea mai bună imagine, Cea mai bună coloană sonoră şi Cel mai bun design de costume.

Meryl Streep şi-a continuat victoria de la Globurile de Aur luând acasă premiul BAFTA al Celei mai bune actriţe pentru rolul ce a transformat-o în Margaret Thatcher pentru The Iron Lady, în timp ce Christopher Plummer a fost numit Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Beginners, iar Octavia Spencer, Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru partitura din The Help.

Premiul pentru Cel mai bun film britanic i-a revenit thriller-ului despre spionaj, Tinker Tailor Soldier Spy, dar şi cel pentru Cel mai bun scenariu adaptat (Peter Straughan şi Bridget O'Connor).

Paddy Considine şi Diarmid Scrimshaw au obţinut cu Tyrannosaur premiul pentru Cel mai bun debut britanic, iar Senna (Asif Kapadia) a fost numit Cel mai bun documentar, dar şi producţia cu Cel mai bun montaj.

Martin Scorsese a primit din partea Academiei Britanice premiul Academy Fellowship, pelicula acestuia, Hugo, triumfând la categoriile Cel mai bun sunet şi Cea mai bună scenografie.

Trofeul pentru Cele mai bune efecte speciale a mers către Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. The Skin I Live In a fost considerat Cel mai bun film străin, iar Rango, Cel mai bun film de animaţie.